Už dlouho se mě zákazníci ptali na čokoládu. Čokoláda, to je taková pomyslná třešnička na laskominovém dortu – bez ohledu na to, že je ten dort zázvorový. Vždycky jsem na takové dotazy s úsměvem odpovídala, že čokoláda a zázvor jsou rozhodně v plánu, jen musím přijít na tu správnou kombinaci a poměr. Nakonec jsem dospěla až k čokozázvoru, což se jevilo jako vyvrcholení všech mých čoko-zázvorových snah.

Čokoláda je na přípravu ale velice náročná a já jsem brzy zjistila, že ten pravý oříšek na rozlousknutí na mě stále ještě čeká. Hořká čokoláda totiž není sama od sebe tmavě hnědá a lesklá, kromě kvality samotné čokolády taky záleží na jejím temperování. Ano, temperace! Nemá to nic společného s temperami, které se používají na školách v hodinách výtvarky. Jedná se o zahřívání čokolády na určitou teplotu, tak aby se stala tekutou a mohly se z ní začít vyrábět pralinky. Pokud se teplota ale jen trošku změní, hrozí nebezpečí vykvetení čokolády. Ačkoliv tento název zní velice poeticky, vězte že tak opravdu jen a pouze zní. Vykvetlá čokoláda, to je taková, která nemá krásnou tmavě hnědou a lesklou barvu, ale která je matná, někdy zašedlá a objevují se v ní bílé žilky – kdybych chtěla zůstat u té poetičnosti, tak bych to mohla přirovnat k mléčné dráze, tak některé kuličky totiž opravdu vypadají. Na výsledné chuti to pralinkám nijak neubere, vzhledově se ale od té povedené velice liší. Trvalo opravdu dlouho, než konečně nastala ta správná konstelace hvězd (čti: absolvování kurzu o výrobě čokolády a moře nezdařených pokusů) a moje pralinky začaly vypadat k světu. Každá pralinka je vyráběna ručně – její obsah i následné obalování v tekuté čokoládě – a tak se stává každá originálem.

Samozřejmě se najdou tací, kteří pouze tázavě zvednou obočí při pomyšlení na kombinaci čokolády a zázvoru. Stačí ale první ochutnávka a většinou už nikdo nic nenamítá. Čokozázvor patří k mým ostřejším produktům – zázvor je v něm opravdu hodně výrazný. Kdo si není jistý svojí tolerancí k oné proslulé zázvorové štiplavosti, možná ocení variantu s bílou čokoládou, která tuto štiplavost nepatrně stahuje – nebojte, bílá čokoláda je v mých produktech stejně kvalitní jako ta hořká, takže jediný tuk, který v ní najdete, je kakaové máslo.. A pro nerozhodné samozřejmě existuje i mix bílých a hořkých pralinek.

Složení čokozázvor hořký:
65% zázvorová náplň (85% čerstvý zázvor, třtinový cukr, cukr, med, citronová šťáva, skořice, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, vanilkový lusk), 35% hořká čokoláda s obsahem kakaa 73% (kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, sójový lecitin, přírodní vanilkový extrakt).

Složení čokozázvor bílý:
55% zázvorová náplň (85% čerstvý zázvor, třtinový cukr, cukr, med, citronová šťáva, skořice, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, vanilkový lusk), 45% bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo 30,5%, sušené mléko plnotučné, sójový lecitin, přírodní vanilkový extrakt).

Balení a cena: 80g / 50,- Kč

O4

icomailNapište nám na info@zenzero.cz 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace